GSK podržava Evropsku nedelju testiranja na HIV

 

Kompanija GSK u Srbiji i ove godine podržava obeležavanje „Evropske nedelje testiranja na HIV i hepatitis“, koja se od 20. do 27. novembra sprovodi pod sloganom „Testiraj! Leči! Spreči!“. 

U okviru ovogodišnje „Evropske nedelje testiranja“, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, uz podršku GSK-a, i u saradnji sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, zavodima za zaštitiu zdravlja studenata, studentskim centrima i udruženjima aktivnim na polju prevencije HIV/AIDS i zaštite osoba koje žive sa HIV-om, organizuje i koordinira akciju dobrovoljnog, poverljivog i besplatnog savetovanja i testiranja na HIV (DPST) za sve zainteresovane studente u studentskim domovima, na pojedinim fakultetima i visokim školama, kao i u studentskim poliklinikama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Boru, Požarevcu, Valjevu, Leskovcu, Užicu, Kraljevu, Subotici, Sremskoj Mitrovici i Kosovskoj Mitrovici.

Pored testiranja studenata, akcija DPST će se u istom periodu realizovati u mobilnim medicinskim jedinicama na gradskim trgovima za sve zainteresovane građane i građanke, kao i za osobe iz posebno vulnerabilnih populacija, koje su imale neki rizik za sticanje HIV infekcije u Šapcu, Lapovu, Kragujevcu, Vranju, Svrljigu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu. 

Iako je HIV prisutan u našoj zemlji više od 30 godina, procenjuje se da još uvek trećina osoba inficiranih HIV-om ne zna svoj status. Kod više od polovine osoba koje znaju svoj HIV status, HIV infekcija je dijagnostikovana u kasnim stadijumima, kada je rizik oboljevanja i umiranja od AIDS-a značajno veći.1 Što se ranije dijagnostikuje HIV infekcija i započne lečenje veće su šanse za dug i kvalitetan život. 

Riziku od HIV infekcije izložena je većina ljudi, ali podaci ukazuju da su u povećanom riziku muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima bez kondoma i osobe koje ne koriste sterilan pribor za ubrizgavanje psihoaktivnih supstanci. S obzirom na izuzetno visoke rizike za prenos HIV-a, ove osobe svakako redovno treba da se testiraju na HIV. 

Testiranje na HIV je danas deo odgovornog ponašanja, jer se dijagnostikovanjem HIV infekcije i lečenjem smanjuje mogućnost daljeg prenošenja HIV-a na druge osobe, uključujući prenos sa majke na dete.

Svuda u svetu, kao i kod nas, strah od stigmatizacije i/ili diskriminacije povezane sa HIV-om, nedovoljno znanja, predrsasude, nedovljna dostupnost besplatnog testiranja na HIV praćenog savetovanjem u zdravstvenom sistemu, samo su neke od prepoznatih barijera sa kojima se susreću osobe sa rizičnim ponašanjem iz posebno vulnerabilnih populacija a koje bi imale najviše koristi od blagovremenog dijagnostikovanja HIV infekcije.

 

1. Evrpska nedelja testiranja na HIV i hepatitis, 20-27. novembra 2016 , Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, pristupljeno putem internet adrese: http://www.batut.org.rs/index.php?content=1323, ažurirano 18.11.2015, poslednji put pristupano 23.11.2015. godine