„Narandžasti dan” u Srbiji za podršku lokalnoj zajednici

Ovo je šesta godina za redom kako svi zaposleni kompanije GSK sprovode svoj tradicionalni volonterski projekat „Narandžasti dan” s ciljem da pomognu lokalnoj zajednici.

Oni su radni dan posvetili obnavljanju podova i fasade, krečenju zidova i oplemenjivanju dvorišta u okviru dve ustanove: u Dispanzeru na Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”, 12. juna, i na Klinici za plućne bolesti i tuberkulozu u Knez Selu, Kliničkog centra Niš, 15. juna.

Grupna slika, podrska lokalnoj zajednici

Na Klinici “Dr Laza Lazarević”, aktivnostima zaposlenih pridružili su se i sami pacijenti, koji su pored oplemenjivanja okruženja učestvovali u kreativnim radionicama.

  • Akcijom Narandžasti dan želeli smo da odemo korak dalje i da osim uređivanja ustanove podržimo pacijente kroz art terapiju, imajući na umu njen značaj za oporavak pacijenata. Zaposleni su zajedno sa pacijentima učestvovali u umetničkoj radionici koju su vodili radni terapeuti, a kao rezultat toga dobili smo sjajna umetnička dela i izuzetne utiske sa druženja. Izrađene slike i predmeti ukrasiće čekaonicu dispanzera, kaže Inka Lopušina, zaposlena u kompaniji GSK.


Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević” u Beogradu mesečno obavi 2 500 – 3 000 ambulantnih pregleda, stoga je volonterska inicijativa usmerena upravo na korisnike psihijatrijskih usluga, kako bi im boravak u ustanovi bio što prijatniji.

  • Značajno je da u Srbiji govorimo ne samo o stručnim aktivnosima i fakmakološkim tretmanima, već i o društveno odgovornim inicijativama i značaju uključivanja lokalne zajednice u olakšanje mentalnih problema u Srbiji – rekla je Slavica Đukić-Dejanović, direktorka Klinike.

Kliniku za plućne bolesti i tuberkulozu u Knez Selu, prema rečima Milutina Delića, generalnog direktora GSK za Srbiju i Crnu Goru, zaposleni su prepoznali kao prestižnu ustanovu koja ulaže značajan napor u odgovaranje na potrebe pacijenata sa juga Srbije, a koja se, nažalost, suočava sa oronulom infrastrukturom.

  • GSK je svoje ljudske i materijalne resurse posvetio oplemenjivanju prostora Klinike, kako bi doprineo unapređenju uslova lečenja i boravak u ustanovi učinili prijatnijim, kako za pacijente, tako i za studente medicine koji Kliniku koriste kao naučnu bazu za svakodnevno usavršavanje znanja. Vrednost Narandžastog dana nije u novcu, već u ličnom angažovanju i volji zaposlenih da pomognu lokalnoj zajednici u oblastima koje smatraju prioritetnim”, dodao je Delić.

O Narandžastom danu

Narandžasti dan je volonterski projekat kompanije GSK, koji se u Srbiji sprovodi već šestu godinu za redom. Tokom Narandžastog dana, GSK omogućava svim svojim zaposlenima da jedan plaćeni radni dan iskoriste u svrhu aktivnog učešća u pomoći lokalnoj zajednici. Projekat se sprovodi na korporativnom nivou, globalnih razmera i efekata.

Akcija sadjenja

Narandžasti dan u Srbiji:

  • Akcijom “GSK za Obrenovac” 2014. obeleženo je pola decenije Narandžastog dana
  • Do danas obuhvata ukupno 12 volonterskih akcija
  • “Narandžasti dan” se organizuje u instituciji koji izaberu sami zaposleni. Akciju vode predlagači projekta.
  • Nagrađen je za Najbolji volonterski projekat u kategoriji razvoj zaposlenih u 2013. godini, od strane Foruma poslovnih lidera Srbije
  • Doneo GSK-u Nagradu za korporativno volontiranje 2014. godine, koju dodeljuje Forum za društveno odgovorno poslovanje