GSK-u dodeljena Zlatna nagrada UEPS-a

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv HOBP - najbolji humanitarni događaj u Srbiji u 2015. godini

Kompaniji GSK (GlaxoSmithKline) je 26. decembra dodeljena Zlatna nagrada za najbolji humanitarni događaj, za kampanju „Tvoja pluća u tvojim rukama“ posvećenu borbi protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Nagradu je uručilo Udruženje za tržišne komunikacije Srbije, na ceremoniji povodom obeležavanja 50 godina od osnivanja ovog udruženja.

Nagrađena kampanja sprovedena je povodom Svetskog dana borbe protiv HOBP, uz podršku Respiratornog udruženja Srbije i u partnerstvu sa Gradskim zavodom za plućne bolesti i tuberkulozu, sa ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti. Tim povodom, 18. novembra 2015. godine u tržnom centru „Delta siti”, svi građani su imali priliku da se bolje upoznaju sa rizicima oboljevanja od HOBP, značajem prevencije, rane dijagnostike i kontrole bolesti, ali i da se konsultuju sa zdravstvenim radicima Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu i da obave besplatne spirometrijske preglede.

Istovremeno, građani su na simboličan način pružili podršku borbi protiv HOBP noseći zlatnu traku koja je internacionalno obeležje borbe protiv ove bolesti, kao i da naduvaju balone i ubace ih u velika pluća od pleksiglasa, čime su pluća ispunili vazduhom uz poruku „Moja pluća su u mojim rukama“ – upućujući na značaj prevencije.

Pored centralnog događaja u Delta sitiju, građani su tokom cele nedelje imali priliku da obave besplatne spirometrijske preglede i konsultuju se sa zdravstvenim radnicima u devet domova zdravlja u Beogradu, kao i na Poliklinici Kliničkog centra Srbije.

Hronična opstruktivna bolest pluća odlikuje se delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva uzrokujući smanjeni protok vazduha što izaziva otežano disanje i druge simptome. Spirometrijski pregled smatra se jednim od najefikasnijih načina dijagnostikovanja ove bolesti. Spirometrija je bezbolni, brzi i neinvazivni test plućne funkcije koji je dostupan u našem zdravstvenom sistemu širom Srbije.


Više informacija o HOBP pronađite OVDE