Rekreativna trka Kalemegdanom i besplatno testiranje plućne funkcije širom Srbije

Povodom Svetskog dana borbe protiv astme, na Kalemegdanu će u nedelju, 8. maja, u 12 sati biti organizovana manifestacija posvećena toj bolesti i zdravim životnim navikama, tokom koje će posetioci moći da besplatno testiraju plućnu funkciju, ali i da učestvuju u akcijama koje promovišu značaj fizičke aktivnosti.

Manifestacija koja će biti održana kod fontane “Borba” deo je kampanje “Zdrava pluća, zdrav život”. Kampanju u Srbiji sprovode Gradski zavod za respiratorne bolesti i tubrekulozu, portal www.trcanje.rs i kompanija GSK (GlaxoSmithKline), kao deo globalne inicijative predvođene Evropskim respiratornim udruženjem i Evropskom plućnom fondacijom.

Uz poruku “Budi aktivan”, kampanja se oslanja na se sve veći broj naučnih dokaza koji podržavaju značaj redovne fizičke aktivnosti za zdravlje pluća. Njen cilj je širenje svesti o značaju fizičke aktivnosti i unapređenje znanja o respiratornim oboljenjima i načinima da se spreči oštećenje plućne funkcije - ne samo kod ljudi sa astmom, kako bi unapredila kvalitet njihovog života, već i svih ostalih građana koji mogu ovom bolešću biti pogođeni u budućnosti.

Posetioci će na Kalemegdanu moći da prođu spirometrijsko testiranje, da se konstultuju sa lekarima u vezi sa astmom i drugim plućnim bolestima, kao i da učestvuju u radionicama za pripremu za trčanje. Biće organizovana i rekreativna trka po Kalemegdanskoj tvrđavi, a obezbeđeni su i osveženje za učesnike trke u vidu ceđenih prirodnih sokova.

Pored akcije na Kalemegdanu, povodom Svetskog dana borbe protiv astme, građani imaju priliku da besplatno testiraju zdravlje pluća, konsultuju se sa lekarima i saznaju više o prevenciji i kontroli astme i na lokacijama širom Srbije:

  • Vojnomedicinska akademija, Beograd, četvrtak, 5.5.2016, 9-13 h
  • Novi Sad - centar grada plato ispred Katedrale, četvrtak, 5.5.2016, 11.30-13.30 h,
  • Vojna bolnica Niš, četvrtak, 5.5.2016, 9-14 h
  • Kalemegdan, kod fontane “Borba”, nedelja, 8.5.2016, 12-15 h,
  • Opšta bolnica Kraljevo, Trg srpskih ratnika (Trg kod Milutina), utorak, 10.5.2016, 9-13 h
  • Dom zdravlja Stari Grad, Beograd, 10.05.2016, 11-15 h
  • Dom zdravlja Čukarica - ogranak u Žarkovu, Beograd, 12.05.2016, 11-15 h
  • Dom zdravlja Obrenovac, 13.05.2016, 11-15 h

 

Više o astmi saznajte u infografici