Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća

Naša kompanija i ove godine u partnerstvu sa zdravstvenim ustanovama širom Srbije sprovodi niz aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Tim povodom su u periodu od 15. do 25. novembra u zdravstvenim ustanovama i na javnim mestima širom zemlje organizovani besplatni spirometrijski pregledi, a građani direktno od lekara imajun mogućnost da saznaju sve u vezi sa ovom bolešću. Svetski dan HOBP obeležava se sa ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Video sa konferencije za štampu

Na konferenciji za medije povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv ove bolesti, održanoj 15. novembra (video sa konferencija pogledajte OVDE), rečeno je da se hronična opstruktivna bolest pluća odlikuje delimičnim i stalnim suženjem disajnih puteva uzrokujući smanjeni protok vazduha što izaziva otežano disanje i druge simptome. Spirometrijski pregled smatra se jednim od najefikasnijih načina dijagnostikovanja ove bolesti. 

-  Bolest se može sprečiti i lečiti, a  tok bolesti je progresivan i hroničan.  Javlja se kod odraslih i starijih osoba.  Kašalj sa iskašljavanjem, otežano disanje i zamaranje pri fizičkom naporu, osećaj škripanja u grudima, najčešći su simptomi ove bolesti - kaže dr Ljiljana Timotijević, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Prof. dr sc. med. Ivan Kopitović, Načelnik Centra za patofiziologiju disanja sa medicinom sna, Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, kaže da je HOBP masovna nezarazna bolest koja je u progresiji i kod nas i u svetu i da je povezana prvenstveno sa štetnom navikom pušenja.

-  Ova bolest, nažalost, nije u fokusu javnosti, iako se smatra da čak 7-8% stanovništva u Srbiji ima HOBP, srećom u ranoj fazi.  Bolest se ipak u praksi kasno detektuje, kada je plućna funkcija već značajno oštećena, jer se na nju nedovoljno misli na nivou primarne zdravstvene zaštite i u ordinacijama odabranih lekara. Mi pulmolozi akcenat stavljamo na skrining spirometriju pušača  i edukaciju zdravstvenih radnika o važnosti spirometrije – objašnjava profesor Kopitović.

 Dugo vremena se smatralo da za ovu bolest nema leka i da HOBP lagano, ali sigurno napreduje do invaliditeta. Međutim, novija istraživanja ukazuju da noviji medikamenti poboljšavaju plućnu funkciju, smanjuju komplikacije bolesti na drugim organima, kao i da omogućavaju duži i aktivniji život.

Prof. dr Branislava Milenković, načelnica Odeljenja za bronhijalnu astmu, HOBP i hroničnu respiracijsku infekciju i zamenik direktora Klinike za pulmologiju, Kliničkog centra Srbije  napominje da je najvažnije da se bolest na vreme otkrije i rano započne lečenje. 

- U Srbiji su  registrovani savremeni lekovi za lečenje ove bolesti, ali da su bolesnicima u Srbiji ovi lekovi samo delimično na raspolaganju zbog visoke participacije. Od septembra ove godine su u Listu lekova koji se propisuju za lečenje HOBP uključena i dva nova leka i mi lekari smo kao struka vrlo zadovoljni jer možemo da predložimo pacijentu više mogućih terapijskih opcija – kaže prof. dr Milenković. 

Lista akcija besplatnog spirometrijskog testiranja:

  • VMA Beograd, utorak, 15.11.2016, od 9 do 14 h
  • Dom zdravlja Zemun (ul. Rada Končara 46), utorak, 15.11.2016, od 11.30 do 15.30 h
  • Tržni centar Big, Novi Sad, sreda, 16.11.2016, od 15 h do 20 h
  • Domu zdravlja Voždovac (Ustanička 16), sreda, 16.11.2016.god od 11.30 do 15.30 h
  • Vojna bolnica Niš, sreda: 16.11.2016, 9-14 h
  • Dom zdravlja Zvezdara (ul. Olge Jovanović 11), četvrtak, 17.11.2016, od 11.30 do 15.30 h
  • Dom zdravlja Stari Grad (Simina 27), petak, 18.11.2016, od 11.30 do 15.30 h
  • Tržni centar Ušće (Novi Beograd), subota, 19.11.2016, od 13 do 15 h
  • Apoteka Sombor “Kod anđela” (Laze Kostića br.8) u Somboru, 25.11.2016.