GSK dobitnik „Nacionalne nagrade za društvenu odgovornost“ Privredne komore Srbije

Za program podrške deci iz izbegličkih porodica u Srbiji, sproveden u okviru našeg dugoročnog partnerstva sa organizacijom „Save the Children“, našoj kompaniji je uručena „Nacionalna nagrada za odgovorno poslovanje“, koju dodeljuje Privredna komora Srbije, 10 aprila 2017. godine.

Za program podrške deci iz izbegličkih porodica u Srbiji, sproveden u okviru našeg dugoročnog partnerstva sa organizacijom „Save the Children“, našoj kompaniji je uručena „Nacionalna nagrada za odgovorno poslovanje“, koju dodeljuje Privredna komora Srbije, 10 aprila 2017. godine. 

Nagrada je uručena kompanijama koje su prepoznate kao lideri u polju društvene odgovornosti u Srbiji, od strane stručnog žirija koji su činili predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine,  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Javnog medijskog servisa Srbije i civilnog sektora. Ovo je drugo priznanje lokalne zajednice za „Orange United“ program, koji je naša kompanija sprovela u 2016. godini, kroz angažovanje svojih ljudskih i materijalnih resursa za pomoć deci čiji je život ugrožen.

U okviru nagrađenog programa uspostavljen je „Kutak za majke i bebe“ pri prihvatnom centru za azil i „Kutak za decu“ pri dnevnom prihvatnom centru za izbeglice, u okviru kojih je od marta do oktobra 2016. godine zbrinuto 6 209 dece, 707 majki i 799 beba. Ova dva kutka predstavljaju mirno, bezbedno i intimno mesto u kojima je ovbezbeđena adekvatna zdravstvena nega, higijena, kao i pomoć medicinskog i drugog stručnog osoblja. 

Pored materijalne podrške, u program su se uključili i zaposleni u kompaniji GSK sa ciljem da kroz volontersko angažovanje pruže podršku izbeglicama. Zaposleni su posvetili jedan radni dan volontiranju – uređenju, oplemenjivanju i krečenju prostorija novoosnovanog dnevnog prohvatnog centra za izbeglice, učestvovali su u raspoređivanju i deljenju odeće i obuće, kao i u kreativnim radionicama sa decom iz ibegličkih porodica. Program je ispraćen i informisanjem javnosti o problemima sa kojima se migranti susreću, kako bi se podigla svest i motivisali kako pojedinci, tako i kompanije da svoje resurse usmere na podršku deci čiji je život ugrožen, sa posebnim osvrtom na posebno ranjivu kategoriju, kao što su bebe, deca bez roditelja ili deca koja putuju sama, deca sa posebnim potrebama. 

Dugoročni cilj našeg partnerstva sa organizacijom „Save the Children“ na globalnom nivou je da pomognemo da se spasi život milionu dece u najugroženijim zajednicama. Ovo partnerstvo postavlja nove standarde kada je u pitanju način na koji nevladie organizacije i kompanije sarađuju. Osim ulaganja naših finansijskih i ljudskih resursa, GSK takođe angažuje svoje naučne kapacitete u istraživanje i razvoj novih proizvoda koji bi doprineli da se smanji smrtnost dece. Partnerstvo u Srbiji uspostavljeno je 2013. Godine, i od tada do danas svake godine sprovodimo niz projekata uz aktivno angažovanje naših zaposlenih, kako bismo pomogli ugroženoj deci – deci koja žive i rade na ulici, deci iz romskih zajednica, deci iz izbegličkih porodica. 

Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje Privredna komora Srbije dodeljuje još od  2007. godine, i ono što nagradu izdvaja od ostalih u ovoj oblasti jeste njena jedinstvena metodologija, koja na ravnomeran način tretira različite aspekte poslovanja. Upitnikom je obuhvaćeno pet osnovnih stubova korporativne odgovornosti: zaposleni, životna sredina, tržište, imovina i zajednica. Opsežna evaluacija poslovanja kompanija koje su učestvovale na konkursu trajala je šest meseci, tokom kojih je stručni tim Privredne komore Srbije procenjivao poslovanje 50 kandidovanih kompanija.

Više o „Orange United“ programu saznajte OVDE.

April 2017. godine